Nieuwsbrief Amarant Jeugd juni 2023

Klik hier voor de webversie

logo
header

Met deze nieuwsbrief houdt Amarant verwijzers, gemeenten en collega-organisaties op de hoogte van haar aanbod en mogelijkheden voor kinderen, jongeren en ouders met een (licht) verstandelijke beperking

 

Trainingshuis - op weg naar zo zelfstandig mogelijk

Een eigen plek binnen de maatschappij, met een fijn sociaal leven en een leuke baan. Dat wil toch iedereen? Het Trainingshuis van Amarant behandelt en begeleidt jongeren met een lichte verstandelijke beperking en complex gedrag op weg naar zoveel mogelijk zelfstandigheid.

In een traject van ongeveer twee jaar werken we aan sociale en praktische zelfredzaamheid voor iedere jongere. We schenken aandacht aan wonen, leren en werken maar ook aan omgang met anderen, gezond leven en invullen van vrije tijd. Stap voor stap nemen we jongeren mee in het zelfstandiger worden. Dit doen we op basis van de individuele hulpvragen en mogelijkheden van een jongere. De begeleiding neemt gedurende het traject steeds verder af totdat de jongere zijn einddoel heeft bereikt. Dit kan totale zelfstandigheid zijn, maar bijvoorbeeld ook zelfstandigheid met ambulante hulp of een andere vorm van ondersteuning.

 

Eva Bos – senior begeleider Trainingshuis Best: “De kracht van het Trainingshuisconcept is dat we goed kijken naar wat iemand nodig heeft. ‘Zo zelfstandig mogelijk’ betekent voor iedere jongere die bij ons verblijft wat anders. Daar spelen we op in.”

 

De Trainingshuizen zijn gericht op de deelname van de jongeren aan de samenleving. Daarom liggen de Trainingshuizen allemaal in de wijk. Een Trainingshuis bestaat uit een basishuis en aparte woonruimtes voor de jongeren. In het basishuis is in principe 24 uur per dag, 7 dagen per week begeleiding aanwezig. Amarant heeft Trainingshuizen in Goirle, Breda en Best. Er is momenteel geen wachtlijst.

Meer informatie? Bekijk de folder en ervaringen op onze website!

 

Samenwerking Amarant Ouder-Kind met Sterk Huis Dana-Eos

Sinds enige tijd werken Amarant Ouder-Kind en Sterk Huis Dana-Eos samen in een pilot. Samen geven we vorm aan een intensief observatietraject waarin we kijken naar Goed Genoeg Opvoederschap.

Daar waar Dana-Eos de expertise heeft op het gebied van veiligheidsvraagstukken, heeft Amarant Ouder-Kind deze op het gebied van begeleiding en behandeling van ouders met een licht verstandelijke beperking en met opvoedvragen. We merken dat we elkaar versterken en van elkaar leren. Vanwege het succesvolle verloop van de eerste trajecten, krijgt de pilot nu een vervolg.

We werken binnen Ouder-Kind met mooie tools zoals de Goed Genoeg Opvoederschapradar, de Yucel-methode (om draagkracht-draaglast inzichtelijk te maken) en de DRI (dagelijks routine interview). Deze tools bevatten veel visuele elementen die goed aansluiten bij de behoeften van cliënten met een licht verstandelijke beperking. Collega’s van Ouder-Kind maken collega’s van Dana-Eos wegwijs in deze tools. We gaan ervan uit dat we de komende periode samen met succes weer een aantal cliënten intensief kunnen trainen. En een passend advies kunnen uitbrengen aan de verwijzer over welke verdere mogelijkheden er zijn of dat andere hulpverlening noodzakelijk is.

Meer informatie over Amarant Ouder-Kind vind je hier op onze website.

Het trotse pilotteam van Dana-Eos (Sterk Huis) en Ouder-Kind (Amarant) 

 

 Ontwikkelingen Crossroads 

Zoals al in eerdere nieuwsbrieven te lezen was, werkt Amarant aan betere hoogspecialistische jeugd- en crisiszorg in zorgcombinatie Crossroads. Dat doen we samen met Sterk Huis, De Viersprong en GGz Breburg.

De manier van werken is anders dan voorheen. Er wordt met de Toegang van de elf gemeenten uit de regio en met regio Hart van Brabant bekeken vanuit welk segment zorg ingezet kan worden. En op welk moment er afstemming en overdracht plaatsvindt en hoe dit gebeurt. Zo kan er goed ingespeeld worden op wat nodig is.

Op dit moment leren de medewerkers van Crossroads en de Toegang elkaar, de cliëntroutes, de diagnostiek en elkaars zorgaanbod beter kennen. Het is een proces van samen optrekken en ontdekken, en dat kost tijd. Gelukkig is het resultaat over het eerste kwartaal positief. Al vanaf november 2022 kwamen er aanmeldingen binnen. En in de periode januari tot en met maart zijn er 443 cliënten aangemeld. Bij deze trend komen we op jaarbasis op ongeveer 1.750 aanmeldingen. Maar nog wel het allerbelangrijkste resultaat is dat er nu één plan wordt gemaakt voor de cliënt. Integrale zorg dus. In enkele gevallen zijn verblijfscrises en risico’s op uithuisplaatsing al verminderd door de inzet op intensieve ambulante begeleiding thuis. We zijn trots op dit resultaat.

Voor aanmelden en meer informatie kun je terecht op de vernieuwde website: www.zorgcombinatiecrossroads.nl/

 

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met team zorgbemiddeling. Onze collega’s helpen je graag. Voor aanmelden ga naar www.amarant.nl.

logo
 

jouw leven, jouw mogelijkheden

iconiconiconicon

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief?